14/12/2010

foebulle

Uit NRC/Next: 

Zo, de eerste week met Frank de Boer als trainer zit erop. Een wonderschone avond in Milaan en een goede eerste helft in Arnhem. Onder de natuurlijke frons van De Boer verscheen een glimlach. Hij had gezien wat hij wilde zien: foebulle.
De eerste keer verstond ik hem niet. Een verbastering van het Engelse football. Foebulle. Het klonk als een nieuwe sport.
De laatste keer dat ik Frank de Boer sprak was in mei 2009. Samenvatting: rustig aan, eerst maar eens een jaar of drie assistent coach zijn, dan hoofdtrainer bij Ajax en als daarna Barcelona komt zeg je geen nee.
We zijn anderhalf jaar verder. Samenvatting: Frank de Boer is god in Amsterdam, het kampioenschap lonkt, Van Marwijk buigt diep en als Pep Guardiola weggaat bij Barcelona staat Frank klaar.
Je zult maar Johan Cruijff heten en met de notulen van de Fluwelen Revolutie op zak lopen. Kan allemaal in de prullenbak. Cruijff kan met de handen op de rug toezien hoe Frank de Boer alles opknapt.
Frank over hoe het moet: “Hard inspelen, pressie en verzorgd spel.” Alle spelers van Ajax luisterden en het loopt.
Frank de Boer is aimabel. Na de wedstrijd kwam de vorige trainer ter sprake. Frank de Boer had het over Meneer Jol. Schitterend. Die titel had ik nog nooit van iemand in de mond horen nemen. Het was altijd Martin, Jol, de samentrekking Martin Jol of het bozige “die Jol”.
Meneer Jol. Als je dat zegt, neem je op een chique manier afscheid. Geen trap na. Eervol uitzwaaien. Meneer Jol, kijkt u uit voor het afstapje?
Meneer De Boer, dat zeg je niet. Zeg maar Frank. Onder de nette winterjas van de nieuwe trainer zit een trui met een rits. Direct daaronder kleeft al 14 jaar een Ajaxshirt aan zijn huid.
De twee overwinningen van Ajax doen het rapport Coronel vergelen als een oud telefoonboek. Het trainingspak van Meneer Jol zit in een verhuisdoos en is met een simpele voetbeweging onder de burelen geschoven.
O, daar is Mido, met een eerste bommetje. De Egyptenaar is bereid om “125.000 procent” voor Ajax te geven maar als de trainer voor jeugdspelers kiest,wil hij weg. 125.000? Is Mido in de war met zijn oude maandsalaris? De slimme repliek van Frank de Boer: “Mido is niet 100 procent fit.”
Alles boven 100 procent bestaat niet. Mido kan af door de zijdeur.
Frank de Boer benadrukte dat Danny Blind hem de afgelopen week enorm geholpen heeft. Ik geloof het graag. Danny Blind heeft na een lange winterslaap zijn tweede jeugd gevonden. In Milaan danste hij aan de zijlijn, in Arnhem werd hij geknuffeld.
Gisterenavond liet de NOS Blind en De Boer samen zien, tijdens de training in het lege San Siro in Milaan. Er zat muziek onder het filmpje: de nasale klank van de sopraansax van John Coltrane. De versmelting van Coltrane met De Boer, jazz en foebullu.
De camera hield Frank de Boer tijdens de wedstrijd ook nog in het vizier. De ingetogen gentleman werd betrapt op het uitspugen van een fluim,hard ingespeeld en met pressie in de lucht geslingerd. Fijn. Hij is, net zoals Meneer Jol overigens, een mens van vlees en bloed. De keurige Frank de Boer durft ook een beetje vies te zijn.
Zoals bij een potje foebulle verwacht mag worden.