07/12/2010

tientje

UIT NRC/NEXT:

Een paar dagen nadat FIFA-voorzitter Sepp Blatter duidelijk maakte dat voetbal alles met grote sommen geld te maken heeft, glibberde ik door het centrum van Rotterdam. Het was druk. Iedereen was in de ban van Sinterklaasaankopen.
In een boekhandel liep ik zaterdag Leo Beenhakker tegen het lijf. De technisch directeur van Feyenoord zocht een boek. Hij zag er opgeruimd uit. Het is ook makkelijker en vooral goedkoper om een boek te vinden dan een geschikte spits.
In het AD verscheen diezelfde dag een goedbedoelde advertentie van De Vrienden van Feyenoord. Supporters werden opgeroepen een tientje te storten. De contributie is eenmalig. In ruil daarvoor krijg je een stem in de vereniging.
Een tientje voor een trouwe supporter is zijn broodje kroket in de rust en drie glazen bier in de kroeg na de wedstrijd.
Willem II tegen Feyenoord was gisteren een hopeloze pot. Spelers die met de bal aan de voet doelloos over het veld liepen. Aanvallers zonder stootkracht, middenvelders zonder overzicht. Ik kon me niet voorstellen dat alle supporters massaal naar hun computer liepen om een tientje over te maken.
Voor straf hield ik mijn tientje nog maar even op zak. Hoe klein het bedrag ook, het is toch een manier om te laten merken dat je kritiek hebt op het huidige spel.
Geld inhouden als machtsmiddel.
In Engeland is men verontwaardigd over de wijze waarop Rusland het WK toegewezen heeft gekregen. De voorzitter van de Engelse voetbalbond heeft een wraakactie verzonnen. Hij had Blatter een gratis hotelkamer beloofd tijdens de Olympische Spelen in Londen. Nu moet de FIFA-baas zijn kamer in Hotel The Dorchester zelf betalen. 1200 euro per overnachting.
1200 euro, dat is peanuts voor Blatter. Dat geeft hij uit als hij een uurtje op een vliegveld shopt; aan een horloge,een geurtje,een mannenstring en een paar zwarte kniekousen.
De Vrienden van Feyenoord zijn blij als ze met de ophaalactie een miljoen binnenhalen. Een miljoen, voor een club met een schuld van 35 miljoen euro. Wat moet mijn zielige tientje daar?
Alleen met geknepen ogen kun je nog in zee met de Firma Voetbal. Op het juiste moment het hoofd afwenden, doen alsof je neus bloed als je de primaire lokroep aanhoort: ”Ach, doe het voor uw club, voor uw stad, voor uw land.” In ruil voor inspraak. Ik wil helemaal geen inspraak, ik wil goed voetbal.
Weekendkranten meldden dat het Nederlandse architectenbureau van Erick van Egeraat in Rusland een voetbalstadion bouwt. Van Egeraat ging in het voorjaar van 2009 failliet. Al in die tijd waren er werkcontacten met Rusland. Nu, bijna twee jaar na een doorstart, pronkt het bedrijf met het ontwerp in hartje Moskou.
Volgens WikiLeaks was Rusland toch een maffiastaat?
Blatter haalde er deze week de schouders over op. Van Egeraat is zich bewust van het slechte imago van het land: “Er is veel corruptie, daar is geen enkele discussie over”.
Het is voor Van Egeraat geen reden zijn plannen te verscheuren. Tijdens het WK van 2018 zit Blatter op een prachtig ontworpen ereterras. Zie maar eens uit een omhelzing van de maffia te ontsnappen.
Ach, dat tientje van mij. Het is toch niks waard in voetballand. Ik besloot het te verdubbelen en op te maken aan een boek.
Ik koop liever letters dan praatjes.