14/06/2010

voodoobloed

UIT NRC/Next:

Al een tijdje betrap ik mezelf erop dat ik Lionel Messi niet beter wil zien spelen dan Diego Maradona. Niets kwaads over Messi; ik wil alleen graag mijn oude voetbalheld trouw blijven. Het leven is zo eenvoudig als je kunt zeggen dat Maradona de beste voetballer aller tijden is en blijft.
Beter dan Cruijff, beter dan Pelé, en ja, beter dus dan Messi.
Maradona leek zaterdagavond in zijn grijze pak op een vader die zijn zoon naar de eerste communie begeleidde. Hij banjerde zenuwachtig langs de zijlijn. Vlak voor de wedstrijd tegen Nigeria sloeg hij kruisjes. Zoon Messi begon overrompelend.
De afgelopen dagen was ik in Barcelona, de stad waar Messi woont en speelt. Op elke muur in het centrum was zijn naam gespoten. In de metroschacht hingen grote posters met een glimlachende Messi, verkleed als arts. Hij maakte reclame voor medische zaken.
Messi is hot.
De vraag is: duldt Maradona iemand naast zich op de troon als grootste voetballer van de wereld? Pelé gunt hij geen blik waardig. Met Johan Cruijff kan de Argentijn ogenschijnlijk goed overweg, maar misschien is dat vooral omdat hij zich op het voetbalveld iets beter vond dan de Hollander.
Maradona doet niet graag een stap terug. Dat bleek zaterdag al in de tunnel naar het veld. Hij was als coach van de Argentijnen volop aanwezig en schreeuwde zijn spelers het veld in. Tijdens de wedstrijd stond hij voortdurend langs de kant.
Alle ogen op Diego graag.
Halverwege de wedstrijd kwam de bal op Maradona afgerold. Het publiek in het stadion hield de adem in. De melodie van Life is life klonk al in onze hoofden. Herinnering aan de beroemde warming-up Diego in het shirt van Napels. Bal op de linkervoet, linkerknie, linkerschouder, hoofd.
Maar nee. Maradona beperkte zich langs het veld tot een slap wippertje. Met zo’n voetbeweging werk ik een aangereden eend over de vangrail.
Messi vloog over het veld. Hij was de behendigheid zelve. Alleen in het scoren faalde hij jammerlijk. En dat is wat een voetballer toch ook tot de beste van het toernooi maakt. Weergaloos spelen en doelpunten maken.
Argentinië won met 1-0 nipt van Nigeria. Messi verzuimde zelfs als hij alleen voor de Nigeriaanse keeper stond. Iets van buitenaf leek Messi van scoren af te houden. Laserlicht vanaf de tribune? Of slachtten Afrikaanse tovenaars in hun hut geiten en varkens om met het voodoobloed de foto van Messi te besmeuren?
Na de wedstrijd tilde Maradona Messi op. Een wonderbaarlijk tafereel. Het versleten onderstel van Maradona droeg het vermoeide kindlijfje van Messi. Je kon er van alles in zien. Een levend kunstwerk dat op de Ramblas in Barcelona een flaphoed vol muntjes zou opleveren. Maar ook: een variant op de Judaskus.
De komende weken zullen beslissend zijn voor de twee Argentijnse voetbaliconen. Messi zal zijn klasse moeten tonen in belangrijke wedstrijden. Als hij zijn land wereldkampioen maakt en zeven keer scoort, heeft hij mijn zegen. Dan is hij - laat ik voorzichtig blijven - net zo groot als Maradona.
Maradona draagt sinds kort een grijze baard. Diego lijkt al een beetje op Jezus. Hij hoeft alleen nog maar aan het kruis genageld. Durft Messi het aan?