19/04/2011

El Clásico

Uit NRC/Next:

Tijdens de warming-up scheerden vliegende camera’s als grasmaaiers laag over het veld van stadion Bernabeu. Alleen met het zien van de perfecte grasmat had ik mijn 3 euro 99 al terugverdiend. Een schijntje voor het bekijken van El Clásico via internet.
Zaterdagavond was de eerste van vier ontmoetingen tussen Real Madrid en Barcelona. Ook wel: Ronaldo versus Messi.
Bij het inschieten zag ik hoe op het hoofd van Ronaldo één lok de gel was ontlopen. De pluk stond als een zwarte spijker overeind. Over het haar van Messi geen bijzonderheden, het zat - zoals gewoonlijk - niet helemaal lekker.
In de studio in Nederland keken Marco van Basten en Bert van Marwijk uit naar het titanenduel. Ze hadden hoge verwachtingen, net als ik. “Het moet smullen worden”, zei Van Basten.
Al snel in de eerste helft begon Barcelona met wat door kenners is aangeduid als voetbal van een andere planeet. De spelers zweefden over het veld en speelden de bal braaf naar elkaar.
Xavi, Iniesta en Messi. Je hoort de namen duizend keer per wedstrijd, in steeds wisselende volgorde. Het tikt,het tolt en het draait om de as. Je wordt er soms horendol van.
Toegegeven, de eerste keer dat ik Barcelona zo zag spelen, stond ik paf. Het was knap. Razend knap. Maar knap is heel snel saai.
Ik maakte in de buurt bij Napels ooit een virtuoos concert van een Russisch cellist mee, in de openlucht. Perfect, maar een tikje saai. In de laatste maten sprong zijn hoogste snaar. Pang. Gemankeerd streek hij door. De cellist maakte fouten en toch kreeg hij een staande ovatie.
Zaterdagavond maakten Messi en de zijnen van El Clásico een dooie trainingspartij. Het elkaar toespelen van de bal was doel op zich geworden. In een driehoek. L’art pour l’art. Steeds maar weer die driehoekjes. Ik verlangde naar een ordinaire rechte streep, het liefst richting doel. De geniale trap van Frank de Boer op Dennis Bergkamp. Dat soort maatwerk.
Barcelona was de draad kwijt. Ze deden een onderling wedstrijdje in het maken van de kortste draaicirkel. Ik kreeg de neiging de televisie op zijn kant te zetten, dan rolde de bal misschien wel een keer naar het doel toe.
Met Real Madrid was het nog erger gesteld. O ja. Corners, ze waren goed in corners.
Waar bleef de aanvalsgolven? Dit was gerommel, gedoe, getut. El Clásico. Hou toch op. Ik was in een verkoopstunt gestonken. Op mijn fles olijfolie staat ook clásico, maar daar kan ik tijdens het koken tenminste van op aan.
“Veel circulatie”, zei Marco van Basten achteraf. Precies. Circulatie. Lucht mag circuleren, of een brandbrief. In circuleren ligt het woord cirkel besloten. Rondjes draaien op een voetbalveld, dat is bijna net zo erg als een rondje als punt op de i.
Barcelona was iets te vol van de eigen mathematica. We kregen les van een apathische wiskundeleraar die zelf het meest verzot is op zijn stellingen. Real Madrid keek en schopte ernaar. Alleen bij hoekschoppen werden de Madrilenen gevaarlijk. Real, de adembenemende cornerploeg.
Ik hoop maar dat Van Basten en Van Marwijk een goede onkostenvergoeding hadden afgesproken met Sport1. Zonde van hun tijd.
Nog drie wedstrijden te gaan tussen de Spaanse rivalen. Door deze eerste Clásico kan een rode streep.