04/01/2010

oude nest

Uit NRC/Next:

 

David Beckham heeft spijt dat hij niet zijn hele leven bij Manchester United is blijven voetballen. Hij zei het toen hij deze week arriveerde bij AC Milan, de Italiaanse club waar hij een half jaar gaat spelen, in de hoop zo uitverkoren te worden voor het nationale elftal tijdens het WK.
“Ze gaan me zeker proberen te schoppen”, vertelde Beckham, nadat hij besefte dat hij met Milan voor de Champions League tegen zijn oude makkers uit Manchester moet aantreden. Beckham vertoonde sadomasochistische trekjes; Ryan Giggs en Paul Scholes mochten hem op het veld van Old Trafford vol in het kruis trappen. Als gelegitimeerde vergeldingsactie. Had hij maar trouw aan de Engelse club moeten blijven.
De overspelige Beckham – hij speelde na ManUnited bij Real Madrid, Los Angeles Galaxy en AC Milan – wil terug op het oude nest. Het is bijna een spijtbetuiging, een middelvinger naar het leven dat hij leidt. Wie Beckham zegt, denkt aan vrouwe Victoria, aan moderne kapsels, aan auto’s, mode, paparazzi, een tatoeage in de nek, reclames voor Pepsi, Gillette en Adidas.
Beckham, speelt die nog?
De Britse voetballegende George Best zei over Beckham: ‘Een aardige jongen, jammer dat hij niet kan voetballen’. Of Beckham aardig is? Het zou zomaar kunnen. En over dat voetballen; George Best – een aardige alcoholist en een geweldige voetballer, trouwens – kon wel eens gelijk hebben. Beckham kan uitstekend tegen een bal trappen, maar dat is maar één facet van het voetbal.
In 2003 was ik op bezoek bij Ruud van Nistelrooy in Engeland. Hij glorieerde als spits bij ManUnited. Het publiek scandeerde zijn voornaam als hij scoorde. Van Nistelrooy kon zijn geluk niet op. Rond hem speelden Giggs en Beckham, dus alle voorzetten kwamen aan. “Becks”, zo noemde Van Nistelrooy zijn ploegmaat liefkozend.
Van Nistelrooy liet me destijds zien welke landweggetjes hij met zijn auto nam om op het trainingscomplex te komen. Hij moest een keer uitstappen om het hek van een erf open te duwen. De boer stapte op de voetballer af. Ze kenden elkaar. Over Ruud geen kwaad woord. Maar Beckham? Die reed hier zo hard voorbij dat het stof neerdaalde op de natte was aan de drooglijn .
Na hun periode bij ManUnited kwamen de twee spelers elkaar weer tegen bij Real Madrid. De Spaanse club bulkt van de historie maar een warm nest is het niet. Op clubtrouwe jongens als keeper Casillas en good old Raul na is iedereen een passant in Madrid. Real, het doorgangshuis voor vermogende voetballers.
Beckham en Van Nistelrooy, het is een contrastrijk span. De een heeft de camera als zijn beste vriend, de ander verdwijnt na de wedstrijd het liefst zo snel mogelijk in de anonimiteit.
Net als Beckham (34) is Van Nistelrooy (33) on the move . Hij mag voor een zacht prijsje weg bij Real Madrid. Het gonst. Engelse clubs hebben wel oren naar een half jaar met Van Nistelrooy in de spits. Diep in zijn hart moet Van Nistelrooy, net als Beckham, nog altijd verknocht zijn aan ManUnited. Rijke club, schitterend stadion, trouw volk op de tribune. Ik weet, het komt er niet meer van, maar het zou bijzonder zijn; Becks en Ruud nog een paar maandjes darren in Manchester. Retourtje moederschoot. Terug naar waar het nog fijn en onbezorgd was.