18/06/2015

FROOME EN POELS

 

Ze sliepen de afgelopen week samen op een kleine hotelkamer, Chris en Wout.
Voor wielrenners is het niet ongewoon om een slapie te hebben. Als ze even privacy willen is de hoogst haalbare oplossing: een koptelefoon op.
Ze reden ze samen het Critérium du Dauphiné, Froome en Poels. De Sky-kopman met zijn Hollandse meesterknecht. Dit was een meerdaagse wedstrijd over een parcours dat al een beetje rook naar de Tour de France.
Wout Poels is de lange lerp voor wie het geluk in de bergen ligt. Geef de Noord-Limburgse klimmer een paar meter stijgend asfalt en zie hoe sierlijk en rustig hij op zijn fiets blijft zitten.
In het voorjaar had hij pech. Wout brak een stuk van zijn schouder. En in 2012 was hij betrokken bij een ernstige valpartij in de Tour. Hij brak drie ribben, scheurde nier en milt en kneusde zijn longen. Poels lag achterover in het gras te kermen maar besloot toch op de fiets te stappen.
Ik wil er niet aan denken hoe dat voelde.
In deze Dauphiné zag ik een herboren Poels. Hij reed tijdens de bergetappes in dienst van Froome. Onverstoorbaar trappen op tempo. Stille rug, malende benen. Alleen de wijd opengesperde mond van Wout verraadde de pijn.
Wout reed zich leeg op de laatste helling, keek om, ten teken dat zijn kopman ten aanval kon.
Na de klassieke fietsbewegingen van Poels, zag ik Froome vol in beeld. De in Kenia geboren Brit trapte als een wezenloze. Hij hield zijn hoofd naar beneden, zijn ellebogen staken lelijk naar buiten.
Zijn gezicht werd steeds bleker; alsof de rode bloedlichaampjes in nood hadden geroepen: “Baas, wij blijven hier even beneden, in je kuiten.”
Pierlala op een zadel.
Zijn stijl is geen lelijke stijl te noemen. Nee, het is erger; het ís geen stijl. Het gaat alleen verschrikkelijk hard. Froome liep genoeg uit op zijn concurrenten en won het eindklassement. Hij dankte zijn team. De kans is groot dat Wout in de Tour weer de kamer met zijn kopman zal delen.
Chris Froome, rekenaar van beroep. Denkt vooral aan getallen.
Een fictief interviewtje met Chris:
Wat is je favoriete eten?
“Lage hartslag.”
Waar denk je nu aan?
“Hoge trapfrequentie.”
Wat is je lievelingskleur?
“Wattage.”
Je moet naar een onbewoond eiland, wie neem je mee?
“Stuurcomputertje.”
Dank je wel, Chris.
Froome bewees de afgelopen dagen dat hij een grote kanshebber om de gele trui aan te trekken op de Champs Elysee. Froome is een ijzersterke wielrenner. Maar wie leert hem fietsen?
Jij, Wout?