16/03/2014

tirade van marco

 

Het was een reclame voor Bavaria Malt, een laf alcoholvrij biertje. In een leeg stadion jongleerde Marco van Basten met een bal op het veld. In de verte werd een flesje neergezet. Met behulp van een handige filmmontage schoot Van Basten de kroonkruk van de hals.
Ik zie het einde van de reclame nog zo voor me: zonder iets te zeggen keek de jonge Marco in de camera, met een ingestudeerd lachje waar zijn verlegenheid doorheen schemerde. Van Basten leek me een zachtaardig mens.
Na het gedwongen afscheid – een kapotgeschopte enkel – zocht hij in stilte zijn heil in de golfsport. Praten deed hij weinig. Er waren tijden dat Marco van Basten onvindbaar was.
Gisteren stond de voetbaltrainer Van Basten met grijzende kruin langs het veld in het duel tegen Feyenoord. Zijn verdediger Kum haalde Feyenoordaanvaller Schaken neer in het strafschopgebied. Scheidsrechter Vink gaf een strafschop en stuurde de verdediger van Heerenveen met een rode kaart van het veld.
Een loodzware straf, maar zo zijn de spelregels.
In de minuut erop veranderde Van Basten eigenhandig de sportjournalistiek. Een kokende Van Basten zocht – en dat was nog nooit eerder gedaan - een camera langs het veld om live op tv zijn beklag te doen. Het thuiskijkende publiek zat op de eerste rij.
Dit waren zijn eerste woorden: “Waar is de camera? Het is een belachelijke actie. Een gele kaart en pinantie, dat is de max. Maar dit is fuckin’ bullshit!”
Van Basten ging één op één met de abonnee van FOX Sports. Ik schrok me rot. Niks kijken met het bord op schoot, nee, voor je abonnementsgeld kreeg je Marco met zijn vinnige lijf dansend op je kruis.
De actie van Van Basten was vernieuwend. Hij maakte alle sportverslaggevers in één klap overbodig. De trainer deed een journalistieke solo, zonder een vraag vooraf. Na een paar seconden stilte liep hij nog een keer met zijn gezicht tot vlakbij de lens. Hij eindigde zijn woedeaanval met: “Het is een mannensport, man!”
Zo, daar konden de kijkers (m/v) het thuis mee doen.
De altijd zo milde Marco had zijn ware aard getoond. Er school een beest in Van Basten. De agressie spatte van het scherm. Bijna iedereen, ook de scheidsrechter, gaf hem gelijk: de regels moeten opgefrist.
Misschien richt Van Basten volgende week zijn pijlen op de internationale voetbalbaas Sepp Blatter: “Waar is de camera? Ik weet dat je luistert, baasje. Pis maar lekker door in je seniorluier maar vermoei me niet met je stompzinnige spelregels. Je verziekt het voetbal. Zoek een plekje in de bak naast Uli Hoeness, corrupte gek!”
Marco van Basten is vanaf heden te boeken als stand-up comedian.