08/02/2010

op de keeper af

Uit NRC/Next:

In de veertiende minuut van Ajax tegen FC Twente kreeg Kenneth Perez de bal aangespeeld. Hij stond slim opgesteld, op de as van het veld. De middenvelder van Twente besefte meteen dat hij alleen op de keeper af kon.
Perez tikte de bal voor zich uit. In de verte stond Maarten Stekelenburg voor zijn doel. Zo aanstonds zou Perez oog in oog met hem staan. Stekelenburg deed wat hij moest doen: wachten.
Wat ging er om in het hoofd van Kenneth Perez? Neem een kijkje in zijn hersenpan en luister naar zijn live-verslag.
Perez over Perez:
“Perez krijgt de bal magnifiek toegeschoven. Hij kan alleen op de keeper af. Perez heeft alle tijd om te bedenken wat hij gaat doen. Wat zijn zoal de mogelijkheden?”
We hebben geen tijd te verliezen. Hier moet ik verslaggever Perez snel bijstaan. De mogelijkheden: de bal links van de keeper schuiven, rechts mag ook, door de benen tikken of vroegtijdig een wippertje maken over de doelman heen. Tegen de keeper aanschieten is uit den boze.
Snel terug naar onze verslaggever Perez, die er geen geheim van maakt na zijn voetbalcarrière te willen beginnen als sportpresentator: “Nog enkele seconden te gaan voordat Kenneth Perez alleen voor de keeper komt. Hij tikt de bal voor zich uit. Er is naast alle genoemde tips – dank, De Jong - nog één mogelijkheid: niet schieten, eerst de keeper omspelen en dan de bal beheerst in het lege doel schuiven.”
Daar heeft verslaggever Perez natuurlijk gelijk in. Ik merk hierbij wel op dat het risico van mislukken groter is. Maar als de actie slaagt, is het doelpunt mooier. Zeker. En in het geval van Perez, met zijn haat-liefdeverhouding voor Ajax, kan hij de volle Arena laten zien dat hij boven de wet staat. Hij kan zelfs een lange neus naar zijn oude club trekken.
Weer over naar Perez, de verslaggever hoog boven in het stadion: “Perez is overtuigd van zijn zaak. Hij heeft alleen oog voor de keeper, een bewegende pion. Maak u op voor dit moment. Perez weet wat hem te doen staat, ik zie dat hij de wedstrijd op een weergaloze wijze naar zijn hand gaat zetten.”
Heb ik nog tijd om te waarschuwen?
Perez: “Heel kort!”
Het is slechts schijn dat het hier om een strijd tussen aanvaller en keeper gaat. Het is niet zo dat Perez in zijn eentje op het veld loopt. Dat lijkt alleen maar zo. Heel simpel gezegd: hij speelt tegen felle Ajacieden die nog aanspraak willen maken op het kampioenschap.
Verslaggever Perez: “Ik zie aan alles dat Perez dit heel mooi wil doen. Geen laf schuivertje in de hoek. Dit is een moment dat ons altijd moet bijblijven. De Gouden Pagina in zijn biografie: Hoe Perez Ajax de nekslag toebracht met een weergaloze goal. Perez, kijk! Ik zei het toch, hij passeert hier in één vloeiende beweging keeper Stekelenburg. Het doel is helemaal leeg...”
Wat daarna gebeurde: Gregory van der Wiel was achter Perez aangegaan. De verdediger tikte de bal voor de voeten van de Deen weg. Perez lag met wijd opengesperde ogen op de grond. Ajax werd wakker en won met 3-0.
Het markante stemgeluid van onze verslaggever werd niet meer gehoord. Over de lijn klonk de rest van de wedstrijd alleen een harde ruis.