13/07/2009

LACHEN OP VENTOUX

Augustus 2008. Ik beklom de Mont Ventoux. Een paar kilometer voor de top zag ik een man met een professioneel fototoestel staan. Hij richtte de lens op mij. Ik keek om; kwam Eros Poli eraan, of Eddy Merckx? Hij moedigde me aan en drukte een paar keer af. 'Wil je  'm kopen, via mijn site?' vroeg hij in het Frans. Ik weerde af. Hij vroeg het nog een keer. Ik toonde een beleefdheidslach. 'Non, merci!' riep ik hem toe, en reed door. Hij holde achter me aan en stopte een kaartje in mijn achterzak. Eenmaal thuis vond ik het weer. Ik kon het niet laten. Ik bestelde de foto.Trots toonde ik hem aan wielervriend Bert Wagendorp. 'Nooit lachen tijdens een klim', kreeg ik terug. Bert had volkomen gelijk. Nog anderhalve week, dan klim ik met boos gezicht de Ventoux en spuug naar de lens van de fotograaf.