14/12/2009

DUIZENDJE

Uit NRC/Next:

Arsène Wenger is een Fransman. Hij werkt bij de Engelse club Arsenal. Hij heeft Robin van Persie in zijn team. Van Persie is een Nederlander. Hij speelt vriendschappelijke wedstrijden voor Oranje. Wenger is daar niet blij mee. Sinds gistermiddag is de vraag: wie is de baas over Robin van Persie?
Voetballers zijn in de loop der jaren veel geld waard geworden. Onlangs vertelde ‘mister Ajax’ Sjaak Swart in DWDD dat hij bijna Feyenoorder was geweest. De transfer liep stuk op een paar duizendjes. Hij bleef toch liever bij zijn lievelingsclub en verdiende een centje bij in zijn sigarenzaak.
Een voetballer wordt tegenwoordig niet graag geafficheerd met een duizendje. Een duizendje is een velletje wc-papier van het goedkope soort. Een gemiddelde eredivisiespeler is na tien seizoenen ‘binnen’.
Het Nederlands Elftal speelde onlangs in het stadje Pescara tegen Italië. Dat was de wedstrijd die begon met de overhandiging van een cheque door aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. 25.000 euro. Bedoeld voor de getroffenen van een aardbeving in die streek. Een lumineus bedrag voor een tweedehands tractor.
Robin van Persie kreeg in die wedstrijd een harde tackle op zijn enkel. Hij vertrok na onderzoek in het ziekenhuis naar een vrouw in Servië die met verse placenta’s het gewricht zou oplappen. Dagen later kwam het bericht dat drie enkelbanden afgescheurd waren. Arsenal moest de Nederlandse spits vier, vijf maanden missen.
Wenger liet gisteren weten dat Arsenal de KNVB aansprakelijk gaat stellen voor geleden schade. Advocaten van Arsenal bereiden een rechtszaak voor. Wenger stelt ook voor dat het afgelopen moet zijn met vriendschappelijke wedstrijden voor het nationale elftal voor zijn duurbetaalde profs.
In 1995 kreeg door het zogenaamde Bosman-arrest de voetballer meer zeggenschap over zijn toekomst. De speler was geen monddode handelswaar. De speler moest te allen tijde over werk en toekomst kunnen besluiten.
Met de voorstellen van Wenger zijn we weer terug bij af.
Alle deftige voetballiefhebbers dwepen met Wenger. De Fransman zweert bij mooi voetbal (waar hij relatief weinig hoofdprijzen mee wint, zeker in de Europa). Hij spreekt charmant Engels. Sympathiek, een Fransman die Engels wil spreken. Kom er maar eens om.
Wenger is van het rechte pad af geraakt. Het belang van de club is belangrijker dan de mening van de speler. Het blijkt om geld en macht te gaan. ‘De blessure van Van Persie kan ons een kampioenschap kosten’, zei Wenger. Ja, zou zomaar kunnen. Net als een foute wissel.
De romantische Franse voetbalprofessor blijkt een kille rekenaar. Het draait maar om één ding: punten halen voor Arsenal. Lukt het niet, dan komt dat door het gemis van Van Persie. Allemaal de schuld van de KNVB. Ik heb me op Wenger verkeken; hij is meer de manager van een bedrijf dan de trainer van een club.
Het liefst zou Wenger de geleden financiële schade verhalen op de KNVB. Knappe rechter die daar een geschikte modus voor vindt. Hoe verklaart Wenger in de rechtbank de winst van Arsenal (zonder Van Persie) op Liverpool dit weekend? En als Van Persie door zijn werk bij Arsenal totaal uit vorm is, krijgt de KNVB dan geld terug als hij in het Nederlands elftal slecht presteert?
Voor mij is het eenvoudig: er gaat maar één persoon over het wel en wee van Robin van Persie en dat is Robin van Persie zelf.